JEDNODUCHÝ JABLKOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ

Jablkové koláče sú klasika, ktorá nikdy nesklame. Skúste si tento s mrveničkou a tvarohom !
Čerstvo upečený je chrumkavý, po vychladnutí zostáva šťavnatý a lahodný.



MRVENIČKA:

  • 450g hrubej múky
  • 200 g cukru
  • 2 vajíčka
  • 45g masla (môže byť aj prepustené)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • štipka soli 

TVAROHOVÁ PLNKA:

  • 750g jemného tvarohu 
  • 5 PL cukru 
  • 2 vajíčka 
  • 1 PL škrobu 

 JABLKOVÁ PLNKA:

  • 1 kg jabĺk
  • 1-2 PL škrobu
  • 1-2 PL cukru
  • škoricu
Jablká umyjeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Ak pustia šťavu, pridáme 1 až 2 lyžice škrobu. Podľa chuti môžeme, no nemusíme, pridať cukor a škoricu.
Na mrveničku v miske zmiešame hrubú múku, cukor, vajíčka, maslo a kypriaci prášok do pečiva. Nezabudnite na štipku soli ! Všetko spolu spracujeme na drobivú mrveničku. Ak je mrvenička príliš suchá, môžeme pridať trošku mlieka alebo vody.
Tvaroh, cukor, vajíčka a škrob zmiešame na hladkú hmotu bez hrčiek.
Na plech vystlaný papierom na pečenie vysypeme približne 2/3 mrveničky. Na mrveničku dáme tvarohovú plnku a na ňu postrúhané jablká. Vrch posypeme zvyšnou mrveničkou. Pečieme pri 180°C približne 40 min, no priebežne kontrolujeme. Vrch koláčika má byť chrumkavý.

Dobrú chuť !

autor : Bea Petrová



Komentáre