Uvarte si autentickú ostro-kyslú polievku

Už dve lyžice horúcej ostro-kyslej polievky vás zahrejú lepšie ako páperová bunda. Skúšali ste si ju uvariť, no chuť ani zďaleka nepripomínala tú z čínskej reštaurácie? Prezradíme vám tajomstvo jej nezameniteľnej chute.



Použite správne ingrediencie


Aby polievka chutila ako z reštaurácie, musíte sa držať originálnych surovín. V nasledujúcom zozname, v zátvorke, nájdete lacnejšie náhrady, ktorými nepokazíte jej chuť.


Na 5 litrov polievky budete potrebovať:


  • Kuracie chrbty alebo inú časť kuraťa vhodnú na vývar (Kurací bujón)
  • 2 sladké červené papriky
  • 7 mrkiev
  • 3 väčšie petržleny
  • 5 kúskov huby Judášovo ucho (nemusíte ho použiť)
  • 5 väčších šampiňónov
  • 150 ml sójovej omáčky
  • 100 ml ryžového octu (jablčný alebo biely vínny ocot – 100 ml)
  • 2-3 lyžice zemiakového alebo kukuričného škrobu
  • Čerstvé červené čili papričky (čili pasta, zavárané čili)
  • Biele neúdené a neochutené tofu
  • Dve vajíčka
  • Čierne korenie

Ideme na to!

Najprv uvarte silný kurací vývar v neosolenej vode. Medzitým si mrkvu, petržlen, papriku, čili, tofu aj huby nakrájajte na drobné kocky.
Z vývaru vyberte kura a oberte z neho mäso. Následne ho vložte späť do vývaru aj spolu so všetkými nakrájanými surovinami. Prilejte 150 ml sójovky, kopcovitú lyžičku čierneho korenia a všetko nechajte variť minimálne hodinu.
Do polievky, ktorá silnejšie vrie, vlejte dve rozmiešané vajíčka. Lejte ich pomaly, napríklad cez vidličku, a polievku jemne premiešajte.
Teraz si v decilitri studenej vody rozmiešajte 2 – 3 kopcovité lyžice škrobu. Za silného vretia ho vlejte do polievky. Nezabudnite neustále miešať, pretože sa vám prilepí na dno hrnca alebo vytvorí nepríjemné mazľavé útvary.
Ocot do polievky nalejte až po vypnutí sporáka. Na 5 litrov polievky budete potrebovať asi 100 ml jablčného či vínneho octu, alebo 150 ml octu ryžového.



Na čo si dať pozor

Autentickú chuť ostro-kyslej polievky pokazí niekoľko zásadných vecí. Môžu sa vám zdať ako nepodstatné, no verte, že sú.

Nesnažte sa šetriť na octe. Prípustný je len ocot vínny alebo jablčný, nikdy nie liehový!
Nevykašlite sa na tofu. To do seba nasaje všetky chute a nahradí cestoviny.
Všetky suroviny nakrájajte na drobné kocky. Táto časť prípravy je zdĺhavá a ak nie ste zvyknutí na krájanie, nevyvarujete sa pľuzgierom. Verte však, že to stojí za to. Pozor, zeleninu nikdy nemixujte!
Používajte len červené čili alebo pastu z neho. Pokiaľ nemáte vycibrené chuťové bunky, po ochutnaní papričky nebudete cítiť rozdiel medzi červenými a žltými odrodami, no chuť polievky bude výrazne iná.
Polievku nesoľte, dochucujte ju len sójovou omáčkou.
Dochuťte ju až po dovarení a priliatí octu.
Čierne korenie nenahrádzajte väčším množstvom čili. Použitím oboch surovín docielite viacero úrovní pikantnosti.
Ostro-kyslá polievka chutí najlepšie na druhý deň, keď sa v nej prepoja všetky chute.

autor: Hartmannová Viktória

Komentáre